Clinica stomatologică MD Clinic, Cluj-Napoca

Program: Luni - Vineri 09:00 - 20:00; Sâmbătă 09:00 - 14:00
  Telefon: 0723 203 639

Igienă și profilaxie

Detartrajul reprezintă una din cele mai importante proceduri ale tratamentului bolii parodontale. Tartrul este considerat un factor iritativ local și din această cauză trebuie îndepărtat periodic, în scop preventiv și curativ, de pe suprafețele coroanelor și rădăcinilor.

Detartrajul manual presupune folosirea unor instrumente cu ajutorul cărora se îndepărtează depozitele dure de tartru de pe suprafețele dentare, prin mișcări de tracțiune / împingere / apăsare, în funcție de instrumentul folosit.

Detartrajul cu ultrasunete reprezintă un adjuvant al detartrajului manual, pe care însă nu îl poate înlocui în totalitate. Se folosește în cazul tartrului supragingival și numai în parte în cazul celui subgingival, situat imediat sub marginea gingiei.

Prevenirea bolii parodontale

Evoluția bolii periodontale este de obicei lentă și poate trece neobservtă luni de zile, chiar și ani. În acest timp pacienții sunt conștienți că ceva nu este în regulă (dureri, abcese și sângerări ale gingiilor, miros neplăcut al gurii, mobilitate dentară și chiar pierderea dinților). Infecția a evoluat prea mult și este posibil să fie prea tarziu. Cea mai bună metodă de a preveni această boală mutilantă este vizita la stomatolog la fiecare șase luni, pentru controale de rutină, igienizare și sfaturi privitoare la igiena dentară.

Igiena orală, cunoscută și sub numele de igienă dentară, este procesul prin care se efectuează igiena preventivă pentru evitarea cazurilor de urgență. La baza acesteia se află regimul de îngrijire efectuat la domiciliu. Acest regim la domiciliu este suplimentat de o îngrijire dentară profesională, asigurată de stomatologi și igieniști dentari licentiați.