Clinica stomatologică MD Clinic, Cluj-Napoca

Program: Luni - Vineri 09:00 - 20:00; Sâmbătă 09:00 - 14:00
  Telefon: 0723 203 639

implant-dentar

Implanturi cu integrare rapidă

După inserarea implanturilor dentare, una din primele întrebări este În cât timp se poate realiza lucrarea pe implanturi?

În primul rând, este important de reținut că aproape în toate situațiile se pot realiza lucrări temporare, până la vindecare sau realizarea lucrărilor definitive, în acest fel stresul și îngrijorarea legate de lipsa dinților nu mai este un factor, până la realizarea lucrării pe implanturi.

În aproape orice situație pacientul poate pleca cu dinți din clinica noastră! Desigur, sunt cazuri în care lucrarea se realizează în aceeași zi, cum este sistemul All on Four sau All on Six. Astfel, există tipuri de implanturi, care în combinație cu tehnicile avansate precum A-PRF și Piezochirurgia, permit o integrare mult mai rapidă a implanturilor și timpul de asteptare se reduce de la 6-8 luni la doar o lună sau chiar câteva saptamani.

Pentru mai multe detalii asupra procedurilor și tehnicilor folosite în cadrul clinicii MD Clinic, vă invităm să citiți în continuare mai jos…

Implanturi cu osteointegrare rapidă

Implanturile de ultimă generație sunt implanturi cu osteointegrare rapidă, cu caracteristici care oferă beneficii profesionale excepționale: stabilitate primară, osteointegrare cu conservarea țesuturilor dure și moi, timp rapid de vindecare, oferind flexibilitate (gamă largă de dimensiuni, conicităti), ideale pentru zonele frontale, greu de gestionat.

Noile proprietăți ale implantului determină o integrare biologică rapidă (o lună, comparativ cu 6 luni), de calitate, ușurând astfel tratamentul și crescând gradul de satisfacție al pacientului.

Osteointegrarea implantului depinde de urmatoarele:

  • Designul implantului
  • Textura suprafetei
  • Manopera chirurgicala

Designul implantului

Platform-switching este un concept inovator menit să împiedice resorbția osului în jurul implantului dentar. Studiile au demonstrat că o dată cu inserția implantului și manipularea acestuia, apare inevitabil o resorbție a osului de 1,5-2mm în primul an, valoare considerată normală. Acest fapt se datorează încercării organismului de a-și forma spațiul biologic, de protecție față de mediul extern, la interfața implant-abutment.

implant-bontDe îndată ce ce spațiul biologic a fost format, resorbția osului scade, ajungând astfel la 0,07 mm/an [1].
Metoda Platform-switching se referă la plasarea abutment-urilor cu un diametru mai mic decât cel al șurubului din os, în comparație cu vechea metodă, care folosea diametre egale pentru implant și bont.

Implantul din stânga cu abutment de diametru egal (Platform matched). Implantul din dreapta cu abutment cu diametru redus (Platform switched) [2].

În momentul inserției implantului, la capătul dinspre exterior, apare un infiltrat inflamator. Principiul Platform-switched se bazează pe protejarea implantului și a țesutului osos înconjurător de acest infiltrat condus doar în perimetrul oferit de design. Totodată, în jurul implantului, la fel ca în jurul dinților, apare un spațiu biologic care protejează osul de exterior.

imagine-articolAcesta are o lățime de aproximativ 2 mm și dacă nu e asigurată, se formează prin resorbție ososă.

S-a demonstrat că lățimea platformei asigură spațiul necesar formării țesuturilor spațiului biologic: epiteliu joncțional și atașament conjunctiv. Astfel apare reducerea cu 70% a resorbției verticale a osului.

Designul conic al implantului crește suprafața de contact cu osul și realizează o stabilitate primară excelentă, chiar și în situațiile de augumentare de sinus.

Spira dublă și creșterea înălțimii spirei de-a lungul implantului determină o condensare progresivă a osului, îmbunătățesc stabiliatea primară și determină o osteointegrare rapidă.

Conexiunea con-hex asigură o închidere etanșă la nivelul interfeței bont-implant.

Textura de suprafață

Stratul de oxizi de titan care se formează instantaneu la suprafața implantului permite integrarea biologică a acestuia. Orice contaminare a stratului de oxizi (manipularea implantului cu comprese, carpula de la aspirator, mănusi, ser fiziologic) scade considerabil energia de suprafață a implantului și aderarea celulelor.

Recent, au fost introduse implanturile cu suprafață tratată cu Ca (XPEED, AnyRidge-Megagen). Se creează astfel o nanostructură de CaTiO3 care activează osteoblastele și formarea osului. S-au observat depozite de apatită pe suprafața tratată cu Ca. Studiile au identificat densități mai mari ale osului la interfața implant-os în cazul acestor implanturi, față de implanturile convenționale [3].

Manopera chirurgicală

Medicul specialist alege varianta potrivită de tratament pentru fiecare pacient în parte, după un examen complet clinic și paraclinic. În funcție de tipul de os (cantitate și calitate), se alege tipul de implant. Experiența medicului devine astfel esențială.

Pentru a verifica stabilitatea implantului, se folosesc multiple metode, printre care se numără:
- Testul de percuție (nu poate stabili cu acuratețe stabilitatea implantului)
- Radiografia postoperatorie (un mijloc eficient de a măsura resorbția osoasă din jurul implantului)
- Periotest (Simens AG, Bensheim, Germany), folosește percuția (ciocănește dintele)
- Osstell ISQ – ultima generație de aparate, care folosește rezonanța magnetică pentru a determina cu precizie stabilitatea implantului; fără a atinge pacientul, ISQ percepe vibrațiile din câmpul magnetic format și le proiectează printr-un număr de la 1 la 100; de regulă, valorile la inserția unui implant sunt între 55-75 la maxilar și 65-85 la mandibulă; în timp, valori peste 60 la maxilar și peste 70 la mandibulă sunt considerate normale [4].

Bibliografie

1) Implant platform switching concept: An updated review. Laura López-Marí , Jose Luis Calvo-Guirado, Beatriz Martín-Castellote, Gerardo Gomez-Moreno, Mart López-Marí. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2009 Sep 1;14 (9):e450-4.

2) http://en.wikipedia.org/wiki/Platform_switching

3) The cytocompatibility and osseointegration of the Ti implants with XPEED® surfaces. Oral Implants Res 2012 Nov 21;23(11):1283-9. Epub 2011 Oct 21. Sun-Young Lee, Dong-Jun Yang, Shinil Yeo, Hyun-Wook An, Kyung Ho Ryoo, Kwang-Bum Park

4) Measurement of dental implant stability by resonance frequency analysis: a review of the literature. Quesada-García MP1, Prados-Sánchez E, Olmedo-Gaya MV, Muñoz-Soto E, González-Rodríguez MP, Valllecillo-Capilla M. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2009 Oct 1;14(10):e538-46